Nieuws

Adobe Stock 254745196

SON: Safety Deal van de RVO

SON (Structuur Ontwikkeling Veiligheidscultuur Nederland) is een initiatief dat wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit ministerie biedt een subsidieregeling voor initiatieven die bijdragen aan de blijvende versterking van de omgevingsveiligheid in Nederland. Een gehonoreerde aanvraag wordt een Safety Deal genoemd. SON is een van deze zogenaamde Safety Deals.

Leren, doorontwikkelen en kennis breder beschikbaar stellen

Toen Roland Pechtold overstapte van tankopslag naar zonnepanelen, als CEO van het bedrijf GroenLeven, was hij verbaasd of over het veel lagere veiligheidsbewustzijn in zijn nieuwe branche. Bij de Nederlandse Vereniging van Tankopslagbedrijven (VOTOB) had hij meegemaakt hoe onder de toenmalige directeur Sandra de Bont grote stappen waren gezet naar veiliger werken. Zo werd een Safety Maturity Tool ingevoerd waarmee de opslagbedrijven jaarlijks een groot aantal technische en sociale aandachtspunten gingen controleren op veiligheid. De Safety Maturity Tool laat zien welke veiligheidsverbeteringen mogelijk zijn. Daarmee maken de VOTOB-bedrijven elk jaar twee verbeterplannen: één voor het eigen bedrijf en één voor de branche. Leren van elkaar staat in dit tweede plan dus centraal. Vanuit deze ervaring vroeg Roland Pechtold namens GroenLeven subsidie aan om ook voor de installatiesector een methode te ontwikkelen en te testen waarmee de veiligheidscultuur in een steeds veranderende omgevingssituatie verbeterd en onderhouden kan worden. Daarnaast zou er een platform moeten komen dat deze methode uitlegt en de mogelijkheid biedt om op dit vlak van elkaar te leren. Hiermee was SON geboren, met als penvoerder de Learning & Development Academy die Sandra de Bont na haar vertrek bij VOTOB oprichtte.

Veilig ‘doen’ heeft te maken met veilig ‘zijn’

SON wil de relatie aantonen tussen veilig ‘doen’ en veilig ‘zijn’. Want om veilig te kunnen werken, moeten medewerkers zich veilig en geborgen weten. Psychosociale veiligheid is dan ook een randvoorwaarde voor een stabiel veiligheidsklimaat. Om dit te realiseren dienen medewerkers zich bewust te zijn van hun eigen rol en functioneren in het grotere geheel. Pas dan kan verantwoordelijkheid genomen worden voor het eigen handelen, dat van collega’s en dat van ketenpartners.

App en website

SON zal nog in 2021 een app ontwikkelen gebaseerd op onderzoek van TNO. Hierin worden de vijf randvoorwaarden voor een goed veiligheidsklimaat in animatiefilmpjes verbeeld. Deze app is daarmee een laagdrempelig instrument om op de werkvloer, bijvoorbeeld tijdens toolbox-meetings, aandacht te besteden aan de psychosociale veiligheid in teams. Daarnaast zal de website van SON de rol krijgen van een platform voor het delen van best practices op het terrein van psychosociale veiligheid. Want als er iets is dat de initiatiefnemers hebben geleerd van hun ervaringen in de tankopslagbranche, dan is het dat kennisdeling een super effectief gereedschap is in het streven naar een veiliger werkomgeving en -klimaat!

Veilig ‘doen’ heeft te maken met veilig ‘zijn’