In den beginne was SON een idee. Nu is er een webplatform, een app, een taalloze taal en zelfs een lied. De vader van de merkstrategie en de middelen heet Rob Smith die met zijn compagnon en merkbouwer Mart Hulspas leiding geeft aan het creatieve Rotterdamse bureau L5 TO BRAND. We vragen hem hoe SON een gezicht kreeg.
Rob Smith: ‘Tijdens de eerste lockdown nam ik deel aan een online meeting van ondernemingsvereniging BNI en ik merkte dat veel ondernemers in zak en as zaten. Ik wilde hen stimuleren om te gaan kijken wat wél mogelijk was, want ik vermoedde dat deze pandemie niet snel voorbij zou zijn. Vanuit L5 begonnen we toen met het aanbieden van Brain ON AIR-sessies voor ondernemers, waarin we samen ideeën bedachten over wat je in deze situatie nu zou kunnen doen. Een idee dat ikzelf tijdens zo’n sessie bedacht was het uitnodigen van zakelijke contacten voor een wandeling door het Rotterdamse Dakpark.
A walk in the park
Zo nodigde ik Sandra de Bont uit met wie ik had samengewerkt bij het ontwikkelen van de Safety Maturity Tool van VOTOB voor veiligheid in de tankopslagbranche. Tijdens de wandeling vertelde ze me dat ook aan de slag wilde gaan voor de veiligheid in de zonnepanelenbranche. Ze zocht een partij die dit initiatief op de kaart wilde zetten. Dat wilde ik wel. Daarop stelde ik uit mijn netwerk een creatief team samen met filmer Joris van Oers, webbouwer Martijn la Feber, appbouwer Tobias La Feber en copywriter/fotograaf Paolo Bouman.
Psychosociale veiligheid
Het was belangrijk dat het team zou bestaan uit flexibele mensen, want de opdracht was bij de start nog verre van afgebakend. Iedere deelnemer maakte dus in zekere mate een sprong in het duister. Er was subsidie toegekend aan dit plan onder de voorwaarde dat het breder toepasbaar moest zijn dan alleen op de zonnepanelenbranche. Ook bleek dat het onderwerp zou worden toegespitst op psychosociale veiligheid omdat juist daar nog veel risico’s bestaan. Op het gebied van regels, diploma’s en certificeringen is in de bouw- en installatiebranche al heel veel geregeld.
Van inhoud naar een speelse, laagdrempelige vorm
TNO zorgde voor de inhoud en stelde vast wat voor cultuur nodig is om veilig werken te waarborgen. Naast het bouwen van een platform waarop ‘best practices’ kunnen worden gedeeld, kreeg het creatieve team de taak om dit moeilijke onderwerp op begrijpelijke wijze te communiceren aan bouwers en installateurs. Dit is ons gelukt door animatiefilmpjes te maken over situaties die zichtbaar maken hoe een onveilige cultuur leidt tot risico’s. Ook bedachten we een app die bedoeld is om het gesprek met installateurs over veilig werken op gang te brengen. Daarin zit de mogelijkheid om ook taalloos te participeren door middel van primaire reacties als: ‘Hé!’, ‘Duhh’, ‘Ho!’, ‘Ahá’, en ‘Yeah’. Vanuit die kreten vroegen we Joris Lutz een pakkend liedje te maken met de titel 'zullen we 't effe veilig doen?'.
Dat we hierop zouden uitkomen was niet te voorspellen, het was onderdeel van het creatieve proces dat wij als team met onze opdrachtgevers aangingen.’ De branding van SON kreeg op deze manier gestalte en ontstond vanuit de expertise én 'open mind' van de samenwerkingspartners.
Wat een wandeling niet allemaal teweeg kan brengen.